Veel steile oevers zijn verdwenen door kanalisering van rivieren en beken. Door afkalving van oevers verdwijnen geschikte randen om in te broeden. Ook de bestemmingsverandering van terreinen en de ontbossing van beekoevers zijn een oorzaak voor het verminderen van broedplaatsen. Met het maken van een ijsvogelwand helpen we bij het herstel van dit verlies aan broedplaatsen. Het plaatsen vergt de nodige kennis en specialisatie.
HOEK heeft die kennis in huis en borgt de ecologische kwaliteit door samen te werken met andere Ranox natuuraannemers. Daarnaast is ook het onderhoud een belangrijke component, dit draagt bij aan een duurzame, toekomstbestendige voorziening.
In het Amsterdamse bos heeft HOEK een ijsvogelwand aangelegd. Er is leemhoudend zand verwerkt wat stevigheid biedt aan de wand en de ijsvogel kan hier goed in graven. De meerdere invliegopeningen van +- 10 cm doorsnee geven voldoende opties tot nestelen. Door de bevestigde takken waar de ijsvogels op kunnen zitten is er voldoende gelegenheid om vis te vangen. Leuk om te noemen is, dat hier laatst al een ijsvogel in de buurt is gezien én dat er is genesteld.
Meer weten over herstel van broedplaatsen?
Neem vrijblijvend contact op met Lonneke Aarts,
Adviseur natuurontwikkeling en invasieve soorten