Zorg

Groen is gezond. Natuur en activiteiten in de natuur hebben een heilzaam effect op mensen en hun vitaliteit. Dat is een belangrijke overweging bij het creëren van de buitenruimte van een zorgcomplex, die vooral moet uitnodigen om te bewegen, frisse lucht op te snuiven, het gemoed te stimuleren en met de seizoenen mee te gaan.

HOEK krijgt geregeld de vraag vanuit zorginstellingen mee te helpen de woon- en leefomgeving van bewoners te verbeteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het transformeren van kijktuinen in gebruikstuinen. Dat zijn tuinen met brede paden waar je ook met een rollator goed kunt wandelen, buitensporttoestellen om te bewegen en plantentafels waaraan rolstoelgebruikers kunnen tuinieren. Maar het is ook belangrijk dat bewoners vanaf de aanwezige terrassen volop kunnen genieten van alles wat groeit, bloeit en beweegt.

Vitura

HOEK stond samen met de denktank Upp aan de basis van het eerste Vitura VitaliteitCentrum op Landpark Assisië in Biezenmortel. Dit centrum stelt mensen in staat de kwaliteit van hun leven duurzaam te verbeteren door gebruik te maken van de groene, natuurlijke omgeving. De buitenruimte is zo niet slechts een geschikte plek voor oefening en lichaamsbeweging, maar veel meer integraal onderdeel van therapie geworden.

Meer weten over de effecten van groen?