OMOP in gemeente Lisse

HOEK verzorgt het komende jaar groenrenovaties voor gemeente Lisse op basis van een OMOP overeenkomst. Kees van Voorst, uitvoerder bij HOEK, vertelt over OMOP en de werkzaamheden in de gemeente.

Wat is een OMOP bestek?

OMOP staat voor een Overeenkomst Met Open Posten, kortweg OMOP. “In principe komt het neer op het daadwerkelijk afrekenen van dat wat uitgevoerd is, zonder afrekening van niet uitgevoerd, geprognosticeerd werk”, aldus Kees.

Het is een aannemingsovereenkomst waarvan vooraf niet exact bekend is welke en hoeveel werkzaamheden gerealiseerd moeten worden. Op basis van fictieve hoeveelheden wordt een fictieve inschrijfsom bepaald. De fictieve hoeveelheden maken na gunning geen onderdeel meer uit van de overeenkomst. “De inschrijver geeft eenheidsprijzen af. Indien werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, maakt de opdrachtgever een deelopdracht aan de hand van de opdracht die is beschreven in een OMOP.”

Voordelen

Het bundelen van werkzaamheden werkt plezierig voor de opdrachtgever. Een project hoeft niet apart aanbesteed en kan sneller in uitvoering. Door eenheidsprijzen is minder overleg nodig over het afprijzen van meerwerk. “Voor ons als uitvoerende partij is het prettig dat we zekerheid en continuïteit hebben voor een langere periode. En zeker fijn als dat in een buurgemeente is.”

Werk in uitvoering

De ploeg van HOEK heeft op diverse locaties in Lisse uiteenlopende werkzaamheden uitgevoerd. Zo is er de afgelopen tijd bijvoorbeeld gewerkt in de Vincent van Goghstraat aan nieuwe plantvakken. Dit is onderdeel van de opdracht om 75 bomen die niet gezond zijn of stormschade hebben, te verwijderen. De bomen staan verspreid over heel Lisse. Bij het planten van de nieuwe bomen wordt eerst grondverbetering toegepast om de bomen een goede start te geven.

Meer informatie over de invulling van OMOP bestekken? Neem contact op met Ronald Zuijdendorp, Regiomanager Voorhout.