Parkstad Zuid, Rotterdam

Een paar jaar geleden verzorgde HOEK samen met bureau Sant en Co een pitch om de daktuin van Parkstad Zuid in Rotterdam te ontwerpen en aan te leggen. Sant en Co tekende het ontwerp en HOEK zorgt voor de engineering en realisatie.

De opdracht werd gegund en er werd een bouwteam opgestart met bouwcombinatie BAM | Heijmans voor de realisatie van ruim 2200 m2 groen dak.

luchtfoto daktuin

Aanleg 2024
Dit jaar rond week 7 is het project gestart. Een logistiek intensief project, vooral vanwege de beperkte ruimte rondom het gebouw midden in het stedelijk gebied.

retentiekratten daktuinDe daktuin is opgebouwd via een beproefde methode, het retentiesysteem. In retentiekratten wordt het hemelwater gebufferd en geeft de substraatlaag op de retentiekratten van onderaf door middel de capillaire werking, altijd water. De tuin zelf kenmerkt zich door grote solitaire heesters en bomen, die door de architect op de kwekerij zijn geselecteerd en gecombineerd met prachtige mixen vaste planten.

Ook zijn er plantvakken gerealiseerd met randen van verzinkt staal en zijn de paden gevuld met half verharding. Deze half verharding zorgt ervoor dat het water goed weg kan lopen naar de retentiekratten.

Zitelement
Afgelopen week is een opvallend geel zitelement geplaatst om het ontwerp kracht bij te zetten. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de tuin en van de tuin genieten.

Hangend groen
In het ontwerp is ook ‘hangend’ groen getekend, er hangen plantenbakken op diverse plekken aan de balkons, deze bakken worden door HOEK gevuld met speciaal substraat en beplanting. Eigenlijk zijn het mini retentiesystemen, waardoor water geven niet vaak nodig zal zijn.

Verbinding

plantwerkzaamheden daktuinHet pand en de daktuin staan in directe verbinding met de Maas in ontwikkelingsgebied De Nieuwe Kuip, door de opening in het gebouw zijn er prachtige vergezichten te zien. Het project krijgt mooi vorm! Deze week gaan we verder met de plantwerkzaamheden en hopen deze rond week 18 af te ronden.

Meer over de aspecten van een daktuin?

Neem vrijblijvend contact op met Ronald Zuijdendorp,

Regiomanager