Renovatie tuin aan de Zeereep

oktober 2017

Het Raamwerk diende via de Beursvloer, een ontmoetingsplaats voor maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, een verzoek in voor een nieuw ontwerp voor de tuin van cliënten aan de Zeereep in Noordwijkerhout. HOEK pakte dit verzoek op en tekende het tuinontwerp met plezier in. In samenwerking met andere bedrijven voerde zij, met beperkte middelen, het ontwerp uit.

Groen & gezondheid

HOEK ondersteunt het gedachtegoed dat groen in en rondom zorgcomplexen goed is voor het klimaat binnen en buiten. Groen heeft een positief effect op de gemoedstoestand en het algehele welbevinden van de cliënten, medewerkers en bezoekers. Lees hier meer over de relatie groen en gezondheid.

Renovatie

De woning aan de Zeereep maakt deel uit van het cluster Intensieve Zorg Complex van het Raamwerk. De verouderde tuin was niet meer representatief en niet goed toegankelijk voor de cliënten. Zo waren paden slecht begaanbaar voor rolstoelen en het groen was overwoekerd met onkruid. Tijd voor een grondige renovatie!

Samen aan de slag

Tuin raamwerk

HOEK stak de handen uit de mouwen: snoeiwerkzaamheden, verwijderen van oude tegels, leggen van nieuwe tegels met medewerking van Meeuwenoord Steengoed, aanleg van een royaal terras met ruim voldoende plek voor rolstoelen en bedden, nieuwe aanplant van kleurige en geurende beplanting voor een optimale tuinbeleving, kunstgras onder de schommel. Vanuit de woning is nu ook beter zicht op het vernieuwde groen zodat de cliënten alle seizoenen kunnen meebeleven.

Tevreden

" De cliënten zijn super blij "

- begeleidster Raamwerk Sharon Jans -

Wij zijn super tevreden met het werk van hovenier David, een zeer vriendelijke en meedenkende man. Ook met de tuin zijn wij erg blij, wij moeten de tuin nog wel verder aankleden, wat goed gaat komen! Ik ben tot nu toe zeer blij en trots!” De tuin zal in het voorjaar nog feestelijk worden geopend voor de bewoners. De tuin heeft weer een duidelijke functie gekregen voor zowel cliënten als medewerkers: Een groene zorg- en werkomgeving. De vernieuwing geeft direct verdere spin-off; een vrijwilliger voor het onderhoud heeft zich al gemeld!

HOEK bedankt iedereen die deze geslaagde actie mede heeft mogelijk gemaakt. In het bijzonder Meeuwenoord Steengoed die tegen een sterk gereduceerd tarief de bestratingsmaterialen heeft geleverd. En bovenal wensen we alle cliënten en hun begeleiders veel tuinplezier!

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met John van Es ,

Projectleider

Belevingstuin voor EOKS

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert biedt de Elisabeth Otter-Knoll Stichting senioren-appartementen, waar men zelfstandig kan wonen met diverse diensten en thuiszorg binnen handbereik wanneer nodig. Na de verbouwing van het pand werd het hoog tijd om de buitenruimte aan te pakken. Opdrachtgever mevrouw Hanneke Stieber vroeg Hoek om ondersteuning bij de herinrichting van de tuin. De projectleider zette dit om naar de gewenste uitvoering.

" Groen en gezondheid horen bij elkaar, een vitale omgeving voor vitale ouderen "

- Hanneke Stieber - EOKS -

Seizoenen

Het ontwerp van de buitenruimte kenmerkt zich door beleving van de seizoenen. Bewoners kunnen elkaar in de tuin ontmoeten, en ook in stilte genieten van de natuur. Circa 1.000 m2 vaste planten volgens het GreentoColour® concept zorgen voor kleur- en geurbeleving en hebben een grote aantrekkingskracht op vogels, vlinders en insecten.

Begin januari startten de Hoek hoveniers met de uitvoering waarbij de veiligheid van de bewoners en het voorkomen van overlast voorop stond. Eerst kwam het grondwerk aan bod; ruim 1.000 kuub grond werd aangevuld. De toegankelijkheid van de tuin is sterk verbeterd door het aantal drempels te reduceren én deze te verlagen. De keuze voor fijn split Gravier d’Or op de wandelpaden, maakt dat de paden ook met een rollator goed beloopbaar zijn. De beuken- en taxushagen accentueren het lijnenspel.

Tuincommissie

De betrokkenheid van de diverse bewoners in de tuincommissie is groot; zij kregen met diverse acties een mooi geldbedrag bijeen. Bewoners konden bijvoorbeeld een boom adopteren, die in hun bijzijn werd geplant. Op de foto een bewoonster die koos voor een plantplek nabij de entree om altijd goed zicht op haar boom te hebben. De boom is een ‘geveerde’ Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’, in de volksmond amberboom met oranjerode bladkleur in de herfst. Geveerd betekent dat de stam vanaf de grond vertakt in zijn natuurlijke vorm; de stam geeft een mooie kurklaag. Een boomsoort die geheel past binnen een belevingstuin.

  • bewoners vieren aanplant boom

Sociale functie

Wij zijn zeer te spreken over de samenwerking met de stichting, en het contact met de bevlogen bewoners. Bewoners die overigens niet allemaal de seniorenleeftijd hebben. In het pand is ook woongelegenheid voor een aantal medisch studenten, die op oproepbasis zorg verlenen aan de grootste doelgroep. Deze mixed woonopzet zorgt voor een grotere sociale cohesie en betrokkenheid.

Interesse in een belevingstuin?