Helpende hand van Moeder Natuur

Eind 2016 introduceerden we de snoeitechniek fracture pruning. Geïnspireerd benaderde gemeente Langedijk ons met de vraagstelling of deze techniek toepasbaar is voor geselecteerde bomen met groeiproblemen in een woonwijk.

Na voorafgaand deskundig onderzoek adviseerden wij fracture pruning als alternatief voor het definitief verwijderen van de bomen; bomen met structurele problemen die kleiner moesten voor de veiligheid van de leefomgeving. In het snoeiplan pasten we ook de techniek van het breuk-snoeien toe om zo goed mogelijk de binnenkroon te laten ontwikkelen. De bomen kunnen nu gezond doorgroeien en in kleinere vorm behouden blijven. Het werk is naar tevredenheid opgeleverd; de opzichter is enthousiast over de uitvoering, en de geconcentreerde en efficiënte werkwijze in een ontspannen sfeer.

Professionele snoeitechniek

Fracture pruning is een snoeitechniek om bomen in te nemen, waarbij de takken bewust af mogen scheuren en grotere afgescheurde stompen blijven behouden. De achterliggende gedachte is de helpende hand van Moeder Natuur zoveel mogelijk na te bootsen. Bomen reageren op fracture pruning met een betere en meer verspreide hergroei dan bij knotten of kandelaberen. De snoeitechniek vereist een grote mate van vakmanschap en ervaring, waarbij het inschatten van gewicht en valrichting cruciaal is. Ga nooit zelf aan de slag, schakel altijd een professionele partij in!

Ecologische meerwaarde

Met fracture pruning kunnen bomen veilig behouden blijven. Een bijkomend voordeel is dat de ruwe wonden grote ecologische meerwaarde hebben. Alle oude bomen zijn in min of meerdere mate hol. Juist aan deze holten is een enorm tekort in de Nederlandse natuur. Vanuit natuurbeheer kan deze manier van snoeien gewenst zijn om interessanter en meer doodhout te creëren. Het overleven van de boom is dan minder van belang. Wanneer dit bij exoten of ongewenste soorten gebeurt, slaat men twee vliegen in een klap.