Foto: Julien Keijzer omsingeld door een Japanse duizendknoop: ,,Net een egel die zijn stekels opzet.” © Fred Leeflang
—————————————————————————————————————————————
Zoetermeer blijft vechten tegen horrorplant: ‘Japanse duizendknoop zoekt zwaktes van funderingen op’De Japanse duizendknoop werd bijna twee eeuwen geleden voor het eerst in Nederland gespot. Nu zorgt de plant van Amsterdam tot Zoetermeer voor grote problemen.
AD, Theo Paijmans 03-11-21, 18:19
De Japanse duizendknoop is als uit een nachtmerrie. Ga het lijstje maar af. Wortels die zo sterk zijn dat ze moeiteloos kabels vernielen en zich door rioleringen, wegdekken en funderingen persen. Wie de Japanse duizendknoop bovengronds verkeerd bestrijdt, zorgt er alleen maar voor dat de plant zich ondergronds nog sneller uitbreidt, als een egel die zijn stekels opzet.
Een van de manieren om hem om zeep te helpen, is door met een elektrische lans duizenden volts door de plant te jagen. ,,Als je de Japanse duizendknoop uitsteekt en je gooit hem rechtstreeks in de groene bak, komt de plant terecht in het composteringsproces van de gemeente, maar daarmee zijn de wortels nog niet dood. Als je met die compost de bestaande plantenvakken in de wijken voedt, maak je allemaal nieuwe groeiplaatsen aan”, legt Julien Keijzer uit. Hij werkt als specialist in de Japanse duizendknoop bij het bedrijf Hoek.
In die wortelstokken zit enorm veel groeikracht
Wie hem heeft staan, komt dus niet snel van de plant af. En wie in een oud pand woont, heeft kans dat het groene gevaar op den duur de fundering van het huis uit elkaar perst. ,,In die wortelstokken zit enorm veel groeikracht. Hij zoekt de zwaktes van gevels en funderingen op. Als er ergens ook maar een gaatje zit, dan zoekt hij zich een weg naar binnen en drukt hij alles uit elkaar.”
Hoek onderhoudt het groen in de Zoetermeerse wijken Buytenwegh de Leyens en Meerzicht. Daar trof Keijzer dit jaar alleen al 78 plekken aan waar de Japanse duizendknoop welig tiert. Ter vergelijking: dat waren er vorig jaar nog 42. ,,Maar er zal zeker op meer plaatsen in Zoetermeer Japanse duizendknoop zitten, dat valt niet uit te sluiten.” Het aantal neemt dus toe, maar of het veel is, is maar hoe je het bekijkt, legt Keijzer uit. ,,We zijn ook actief in Amsterdam, dat heeft meer budget en een groter team om de plant onder de aandacht te brengen. Daar zijn nu tegen de tweeduizend groeiplaatsen in kaart gebracht.”
Probleemlocaties
Je zou verwachten dat waar Keijzer deze horrorplant tegenkomt, hij hem onvervaard met wortel en tak vernietigen wil, maar dat is dus niet zo. Sterker nog, het is lang niet altijd nodig. ,,Staat de plant ergens in de openbare ruimte en kan hij verder geen kwaad doen voor de directe omgeving, dan is de noodzaak om hem weg te halen minder. Maar heb je het over een groeiplek waar de plant al vijftien tot dertig jaar woekert, dan is het wel een probleem.”
En er zijn ook plekken in de twee Zoetermeerse wijken waar Keijzer wel spreekt van ‘probleemlocaties’: ,,Het Godfried Bomanspad, de kruising Hamletschouw en Aidaschouw, Anna Blamanhove en Pinkwerf. Hierbij is de kans op ecologische en economische schade plus verspreiding zeker aanwezig.”
Hij vreet zich helemaal in de bestaande kabelstructuur.
Niks doen is in elk geval geen optie, vindt Keijzer. ,,We deden vorige maand nog een project in Amsterdam, stukken riolering moesten vervangen worden en datakabels opnieuw gelegd. Hij vreet zich helemaal in de bestaande kabelstructuur. Het is een plant die veel kan hebben. De Japanse duizendknoop is heel resistent en de overige vegetatie op bijna alle vlakken de baas.” Is het dweilen met de kraan open? Wie trekt aan het langste eind, die horrorplant of de mens? ,,Uiteindelijk gaan wij winnen, maar dan moet je wel de juiste dingen doen.”
Vragen over het aanpakken van de Japanse duizendknoop?
Neem vrijblijvend contact op met Julien Keijzer,
Specialist Japanse duizendknoop