Vlinders en biodiversiteit

Op 6 maart 2021 werd de jaarlijkse dag van de Vlinderstichting georganiseerd. Nieuw bij HOEK is adviseur natuurontwikkeling en invasieve soorten, Lonneke Klein. Zij volgde deze dag online.

Lonneke: “Interessant is dat de gegeven presentaties per stuk en trend per vlindersoort in een rapport kunnen worden terug gelezen en gedownload.”

De belangrijkste bevindingen die van invloed zijn op de aantallen en soorten vlinders.

  1. Stikstofdepositie in natuurgebieden:Stikstof heeft invloed op de soortensamenstelling van de flora en vervolgens de fauna. Bij graslanden is bijvoorbeeld vaker sprake van dominante grassen en verruiging. Dan groeien sommige planten harder, deze zijn soms nog wel voedzaam voor de rups, maar problematisch zodra die een vlinder wordt. Voor de vlinder noodzakelijke, waard- en nectarplanten zijn namelijk verdrongen of van mindere kwaliteit.
  2. Klimaatverandering
  3. Verdroging (warme zomers van 2018 en 2019 hadden effect op de rupsen)

Soorten vlinders

biodiversiteit HOEK aDe soorten vlinders die vroeg in het voorjaar vliegen hadden afgelopen jaren geen last van de droge zomers en ook de bossoorten deden het relatief goed. De soorten vlinders die leven in hakhoutbos, op open plekken en in een natte omgeving hebben het moeilijk. Door de opwarming trekken soorten die voorheen meer in het Zuiden leefden meer naar het Noorden. Alle soorten opgeteld zijn aantallen vlinders vanaf 1992 gehalveerd. Wat betreft de motten, tegenwoordig nachtvlinders genoemd zijn het aantal waarnemingen toegenomen.

Goede omstandigheden voor rupsen

De meeste soorten waaronder nachtvlinders overwinteren als rups in de strooisellaag. Door het blad te laten liggen in de borders van de tuin bevorder je het overwinteren, vocht vasthouden en voeding voor je bodem. Je ziet dan onder andere de merels regelmatig zoeken naar een sappige rups in de winter. De nachtvlinders zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van kruidenrijke graslanden, maar daar kunnen bloemrijke inheemse bermen ondersteuning aan bieden.

Cruciale rol

SDG-15De rol en wijze van werken van hoveniers en groenvoorzieners is cruciaal. Zo is bijvoorbeeld voor het herstel van bloemrijk gras de wijze van beheer het belangrijkst. Sinus maaien op de juiste momenten en verschralen dragen bij aan de biodiversiteit. Het HOEK team heeft verschillende medewerkers getraind en geschoold op gebied van Flora en Fauna en samen met adviseur natuurontwikkeling Lonneke Klein en ecologisch adviseur Wim Grootendorst werken zij dagelijks aan biodiversiteit en aan SDG 15 Leven op het land.

Kennismaken met Lonneke?

Neem vrijblijvend contact op met Lonneke Klein,

Adviseur natuurontwikkeling en invasieve soorten