Elkaar ontmoeten in de Reimerswaalbuurt

HOEK voert, met aangepaste werkwijze, werkzaamheden uit voor een wooncomplex in de Reimerswaalbuurt in Amsterdam Nieuw-West in Osdorp.

Het wooncomplex bestaat uit twee flatgebouwen met daartussen een grote gemeenschappelijke tuin voor alle bewoners. In overleg met Ymere is een ontwerp gemaakt om de tuin van het wooncomplex te verbeteren. Het doel: het creëren van meer activiteit tussen bewoners door elkaar te ontmoeten in de tuin.

Elkaar ontmoeten

De reeds bestaande moestuinen in de gemeenschappelijke tuin heeft HOEK opgeknapt. Daarnaast is een deel van de tuin met nieuwe moestuinen ingericht. Deze nieuwe moestuintjes worden voorzien van water door, een door zonne-energie aangedreven, waterpomp. Met het oog op het creëren van een ontmoetingsgelegenheid krijgt de gemeenschappelijke tuin daarnaast een schuurtje en een ontmoetingsplein. Ook heeft HOEK enkele terrassen van bewoners, die grenzen aan de gemeenschappelijke tuin, opnieuw bestraat. Voor het tegelwerk in de gemeenschappelijke tuin hergebruikt HOEK tegels die vrijkomen uit aangrenzend terrein.

Voorjaar

Het voorjaar is begonnen en dat is te zien in de Reimerswaalbuurt. In de gemeenschappelijke tuin zijn een aantal vleugelnootbomen te vinden. Deze zijn vakkundig gesnoeid en zullen in mei volop bloeien. Tussen de terrasjes van de bewoners en de gemeenschappelijke tuin plant HOEK stroken van vaste, bloeiende planten. Dit zorgt voor een vrolijke aanblik en vergroot de biodiversiteit. Binnenkort gaat HOEK zaaien en hekjes plaatsen om de terrassen van de bewoners. Het startschot voor de bewoners om volop gebruik te gaan maken van de tuin!

Ook de tuin van uw complex aanpakken?

Neem vrijblijvend contact op met René Bakker,

Projectleider

Samenwerking tuin Oegstgeest

Een prachtige tuin in Oegstgeest nadert het moment van oplevering.

De laatste bomen, waaronder een zuilvormige Haagbeuk, zijn geplant. Het project ving aan in juni 2017 naar een ontwerp van Mirella Schout van De Tuinfabriek.

Aansprekend ontwerp

Het kindvriendelijke ontwerp met vloeiende lijnen biedt voldoende privacy. De ontwerper paste veel groen toe, om zo de wereld weer een beetje groener te maken. De boomhut met glijbaan is naast de overkapping van Rhombus houten delen geplaatst. De schutting is van dezelfde houtsoort wat rust geeft binnen het geheel. De zichtlijnen vanuit het huis, door de grote raampartij, versterken de tuinbeleving en verbinden ‘buiten’ met ‘binnen’.

  • Boomhut in aanbouw

Uitvoering

HOEK verzorgde de gehele uitvoering, van technische vertaling van het ontwerp, de benodigde materialen, tot de complete aanleg. De wens van de klant staat bij HOEK altijd centraal. Zo werden de bomen, zoals de Quercus Ilex (Steeneik), door de klant persoonlijk uitgezocht bij Ebben Boomkwekers. Met de keuze voor volwassen bomen werd het volgroeide eindbeeld direct bereikt.

Uiteenlopende facetten kwamen bij deze tuinaanleg aan de orde van het uitwerken van het beplantingsplan en metselen van een tuinmuur, tot het installeren van tuinverlichting en het snoeien van bestaande struiken. De tuin is naar tevredenheid aangelegd en gereed voor haar winterslaap. In het voorjaar zal de tuin langzaam ontwaken en haar ware vormen en kleuren tentoonstellen.

 

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met John van Es,

Projectleider

Belevingstuin voor EOKS

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert biedt de Elisabeth Otter-Knoll Stichting senioren-appartementen, waar men zelfstandig kan wonen met diverse diensten en thuiszorg binnen handbereik wanneer nodig. Na de verbouwing van het pand werd het hoog tijd om de buitenruimte aan te pakken. Opdrachtgever mevrouw Hanneke Stieber vroeg Hoek om ondersteuning bij de herinrichting van de tuin. De projectleider zette dit om naar de gewenste uitvoering.

" Groen en gezondheid horen bij elkaar, een vitale omgeving voor vitale ouderen "

- Hanneke Stieber - EOKS -

Seizoenen

Het ontwerp van de buitenruimte kenmerkt zich door beleving van de seizoenen. Bewoners kunnen elkaar in de tuin ontmoeten, en ook in stilte genieten van de natuur. Circa 1.000 m2 vaste planten volgens het GreentoColour® concept zorgen voor kleur- en geurbeleving en hebben een grote aantrekkingskracht op vogels, vlinders en insecten.

Begin januari startten de Hoek hoveniers met de uitvoering waarbij de veiligheid van de bewoners en het voorkomen van overlast voorop stond. Eerst kwam het grondwerk aan bod; ruim 1.000 kuub grond werd aangevuld. De toegankelijkheid van de tuin is sterk verbeterd door het aantal drempels te reduceren én deze te verlagen. De keuze voor fijn split Gravier d’Or op de wandelpaden, maakt dat de paden ook met een rollator goed beloopbaar zijn. De beuken- en taxushagen accentueren het lijnenspel.

Tuincommissie

De betrokkenheid van de diverse bewoners in de tuincommissie is groot; zij kregen met diverse acties een mooi geldbedrag bijeen. Bewoners konden bijvoorbeeld een boom adopteren, die in hun bijzijn werd geplant. Op de foto een bewoonster die koos voor een plantplek nabij de entree om altijd goed zicht op haar boom te hebben. De boom is een ‘geveerde’ Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’, in de volksmond amberboom met oranjerode bladkleur in de herfst. Geveerd betekent dat de stam vanaf de grond vertakt in zijn natuurlijke vorm; de stam geeft een mooie kurklaag. Een boomsoort die geheel past binnen een belevingstuin.

  • bewoners vieren aanplant boom

Sociale functie

Wij zijn zeer te spreken over de samenwerking met de stichting, en het contact met de bevlogen bewoners. Bewoners die overigens niet allemaal de seniorenleeftijd hebben. In het pand is ook woongelegenheid voor een aantal medisch studenten, die op oproepbasis zorg verlenen aan de grootste doelgroep. Deze mixed woonopzet zorgt voor een grotere sociale cohesie en betrokkenheid.

Interesse in een belevingstuin?