Winnaar wedstrijd

April 2017

Als goed opgeleid ETW-er (European Tree Worker) is het van belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technieken op het gebied van bomen en klimmen. Eén van de manieren om kennis te vergaren, is het meedoen aan klimwedstrijden.

Naast het meedoen aan de wedstrijd is tijdens deze evenementen veel ruimte om bij te praten met collega’s uit het vak. De wedstrijden fungeren als kennisplatvorm voor enthousiaste vakmensen. Lees hieronder een korte uitleg van één van onze deelnemende boomspecialisten over de verschillende wedstrijdonderdelen:

Lekker belangrijk

De LB-wedstrijd (LB staat voor Lekker Belangrijk) is de officieuze oefenwedstrijd voor de Nationale Kampioenschappen voor Boomverzorgers (NKB) die 18, 19 en 20 mei werden gehouden. De LB-wedstrijd werd georganiseerd in het weekend van 21, 22 en 23 april in Rosmalen. De wedstrijd kent vijf onderdelen, die met elkaar een volledige werk-klim vormen zoals wij dat in ons dagelijks werk doen.

  • Onderdeel 1. Throwline: een zakje met lood aan een dun lijntje over een tak (doel) werpen worden en daarmee een klimlijn in de boom trekken.
  • Onderdeel 2. Secured Footlock: met de schipperslag omhoog klimmen aan een vrijhangende dubbele lijn naar een bel op 15 meter hoogte.
  • Onderdeel 3. Workclimb: vanuit een vast beginpunt boven in de boom doet de klimmer 4 posten aan in de boom, alvorens af te dalen in de roos. De bellen dienen met de handzaag zonder tanden te worden geluid.
  • Onderdeel 4. Speedclimb: vanaf de grond klimt de deelnemer naar de bel boven in de boom zonder gebruik te maken van touwen. De klimmer is gezekerd met een back-up lijn van de jury.
  • Onderdeel 5. Rescue: binnen 5 minuten dient de deelnemer de redding uit te voeren van de dummy in de boom. Nagaan wat er gebeurd is, de situatie beoordelen op veiligheid, de boom controleren, contact houden met het slachtoffer, hulp organiseren, de boom betreden en naar het slachtoffer klimmen, aanpikken, samen afdalen en het slachtoffer met de assistentie van de hulpverlening neerleggen en uitklikken klimsysteem.

Finale

De finale of Masters is een combinatie van de vijf onderdelen. In de boom hangen bellen. De deelnemer dient zijn eigen lijnen aan te brengen, de posten aan te doen en alle klimmaterialen binnen een bepaalde tijd weer uit de boom te verwijderen. Je kunt bonuspunten verdienen met stijl, innovatie, techniek en tijd. Trots was ik natuurlijk om als winnaar te worden uitgeroepen. Daarbij kreeg mijn collega de aanmoedigingsprijs voor zijn enthousiasme! Ook de resultaten van het NKB waren goed. Ik werd 11e overall en 5e Nederlander; de eerste Nederlander buiten de finale. Het was een mooi parcours en de sfeer was goed!

Met dank aan Fotostudio Clickklakwerk voor de foto’s van het evenement.

Meer weten over de klimwedstrijden?