De droom voor ieder kind!

Een nieuwe speelplaats voor Kindcentrum De Droomgaard

In Noord-Holland, Avenhorn, is de realisatie van de locatie voor Kindcentrum De Droomgaard bijna afgerond. Dave, voorman aanleg bij HOEK, neemt je mee over de aangelegde speelplaats. “Op de laatste puntjes na is de speelplaats helemaal klaar. De scholen zijn weer open en de leerlingen maken volop gebruik van de nieuwe speelplaats”. Dat is te zien. Wat een blijheid! Dave voegt eraan toe: “ De leerlingen zijn nieuwsgierig en vragen erop los bij mijn collega’s en mijzelf”.

Van ontwerp tot realisatie

Het HOEK-team is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij het project. “De besprekingen voor ontwerp en inrichting van de buitenruimte zijn begin 2020 gestart en in samenspraak met de school, gemeente Koggenland  en ontwerpbureau Buro B+ , zijn we tot dit ontwerp gekomen” zegt Andries, projectleider bij HOEK hierover. Het hele terrein, inclusief het gebouw, is nieuw. Het terrein is gerealiseerd voor twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang.  Het is een groot project, de buitenruimte is in drie faseringen aangelegd. Dat vraagt afstemming met alle betrokken partijen om de kwaliteit te waarborgen.

Duurzame, uitdagende speelelementen

David, werkvoorbereider bij HOEK, heeft zich net als Dave beziggehouden met de speelplaats voor het Kindcentrum De Droomgaard. David: “Bij de aanleg van de speelplaats is rekening gehouden met duurzame elementen, met aandacht voor natuurlijk spelen, wat te zien is in de diversiteit aan materialen die toegepast zijn in het blote voetenpad, toestellen van Robiniahout, en veel gras op het avontureneiland. De leerlingen kunnen zo op een gave en uitdagende manier buitenspelen. Tegelijkertijd hebben we educatieve elementen verwerkt op de speelplaats”. Denk bijvoorbeeld aan insecten- en wormenhotels, een waterspiraal in de sloot, een buitenlokaal, buiten sporten op het multicourt en irrigatie op zonne-energie. Ook zijn er moestuintjes aangelegd en kunststof grastegels gebruikt. Deze tegels zijn gemaakt van 100% gerecycled huishoudafval om een natuurlijke overgang te creëren van de grijze betontegels naar groen. Een deel van de SDG-15

speeltoestellen is geleverd en geplaatst door Speelmaatje in opdracht van HOEK. Een deel heeft Dave zelf uitgewerkt in de praktische opstellingen, waarbij de veiligheidseisen in acht worden genomen. David: “Soms loopt het net wat anders dan je vooraf in gedachten hebt. Dat komt altijd goed, want Dave is een vakman en oplossingsgericht!”.

De leerlingen kunnen nu volop genieten van het nieuwe terrein met een fantastische speelplaats! Dit sluit naadloos aan op SDG15: leven op het land en SDG4: kwaliteitsonderwijs.

Vragen over deze speelplaats?

Neem vrijblijvend contact op met Andries van Rooijen,

projectleider

Buitenruimte CompaNanny

CompaNanny, een kinderopvang met ruim twintig vestigingen in Nederland, opent een nieuwe locatie.

Het betreft de Opstandingskerk in Voorburg. De Opstandingskerk is voor het gebruik als kinderopvang en BSO volledig verbouwd. HOEK kreeg de mogelijkheid de buitenruimte en de binnentuin van de nieuwe vestiging van CompaNanny te realiseren. Denk hierbij aan het verzorgen van parkeervoorzieningen en het aanleggen van een uitdagende binnentuin.

Startsituatie
Tijdens het werk

Speelbelevingen

De buitenruimte bestaat uit twee verschillende onderdelen: een gedeelte om lekker te spelen en een rustig gedeelte. In het speelgedeelte is door HOEK veel aandacht besteed aan het realiseren van verschillende speelbelevingen zoals glijden, klimmen, klauteren, schommelen en spelen in de zandbak. Voor de speeltoestellen is bewust gekozen voor Robiniahout. Deze houtsoort heeft een natuurlijke uitstraling, dit past bij de grote hoeveelheid beplanting die geplant gaat worden. De beplanting zorgt ook voor meer biodiversiteit en het aantrekken van vlinders en insecten. Moestuinbakken en een zitgelegenheid met zachte ondergronden vormen het rustige gedeelte van de buitenruimte.

 

Puntjes op de i

Begin februari 2020 is HOEK gestart met de werkzaamheden in Voorburg. Het grootste gedeelte van de buitenruimte is op 23 maart 2020 afgerond. Nu moet HOEK de laatste puntjes op de i zetten. Zodra CompaNanny de vestiging in Voorburg opent, is de buitenruimte klaar voor gebruik!

Interesse in natuurlijke speelbelevingen?

Voor ieder een plek in het WAP

De laatste jaren is er veel veranderd in en om het Willem-Alexanderplantsoen in Zoetermeer. Het winkelcentrum is opgeknapt en de vijver vergroot.

Scholen werden gesloopt en nieuwe scholen zijn gebouwd. Na de sloop van basisschool De Parachute was het de hoogste tijd om een plan te maken voor het opknappen van het park. Een plan met ruimte voor recreatie, groen, biodiversiteit, sport en spel; want ‘Buiten is plek voor iedereen!’ zo stelt gemeente Zoetermeer.

Brainstorm

Op 22 juni 2017 brainstormden omwonenden samen met de scholen over de diverse mogelijkheden en de renovatie van het plantsoen. Ook konden gebruikers via de wijkpost en de online enquête wensen aangeven. Een werkgroep werkte de verzamelde wensen en ideeën uit tot een uitvoerbaar plan. Benieuwd naar het ontwerp? Bekijk hier de 3D-film met de herinrichting van het Willem-Alexanderplantsoen.

Start werkzaamheden

Op maandag 2 juli jl. startte HOEK en Habo de werkzaamheden in het Willem-Alexanderplantsoen. Er is al veel gebeurd, stelt John van Es, projectleider. Zo is er 2.500 strekkende meter tegelpad gerooid en afgevoerd, en is 1.400 kuub verschralingszand aangevoerd. Dit type zand maakt de bovenlaag luchtig en bevordert de afvoer van regenwater. De bestaande speeltoestellen zijn weggehaald en in depot gezet om later weer te kunnen herplaatsen. Verder is er zo’n 7.000 kuub grond verzet om bijvoorbeeld wadi’s te graven en heuvels te creëren. Ter illustratie in één vrachtwagen gaat ongeveer 16 kuub, vertelt John. Om de waterafvoer van het plantsoen te verbeteren is 3.000 strekkende meter drainage aangelegd in combinatie met 500 kuub speciaal drainagezand. Inmiddels is het 402m lange pad voor de atletiekbaan, zoals te zien op het ontwerp, voorbereid om te asfalteren en beginnen de contouren van het nieuwe park vorm te krijgen.

Sponsoring Urban Sportveld

Fonds 1818 stelde geld beschikbaar voor de aanleg van een Urban Sportveld. De gezamenlijke aanvraag voor sponsoring werd gedaan door IKC Stella Nova, Oranje Nassau College locatie Clauslaan, Partou Kinderopvang en Koningin Wilhelmina School. Het sportveld is een gezamenlijke wens van de genoemde partijen. Een Urban Sportveld draagt bij aan het sportieve karakter van het park. Iedereen die bij het park woont, naar school gaat of activiteiten organiseert, kan van het sportveld gebruik maken. Sporten en bewegen is belangrijk voor jong en oud.

Natuurlijk spelen

Aan kinderen van scholenwerd gevraagd wat zij graag zien en doen in de nieuwe natuurspeelplek. Op basis van deze verlanglijst is een ontwerp gemaakt, die aan de kinderen is getoond. Het uiteindelijke ontwerp sluit aan op het schoolplein van het Stella Nova College, dat al eerder door HOEK is aangelegd. De kinderen kunnen bijna niet wachten tot de speelplek klaar is! Leuk om te melden is dat de 3 klimbomen op de speelplek gezaagd zijn in de gemeente Zoetermeer en zo weer een tweede leven krijgen als klimboom in de deze gemeente.

Nieuwe bomen en beplanting

Voor de al eerder gekapte bomen worden zo’n 70 nieuwe bomen herplant. Daarnaast planten we in het najaar 9.000 stuks sierheesters, 1.500 stuks haagplantsoen en zo’n 1.700m2 vast planten volgens de GreentoColour® methode. Om het voorjaar nog extra kleur te geven, planten we ruim 10.000 bloembollen. Dat wordt een groen en bloemrijk geheel!

HOEK streeft ernaar de werkzaamheden rond het Willem-Alexanderplantsoen voor de kerst af te ronden. Bewoners reageren positief op de werkzaamheden. Reacties die we horen zijn: Efficiënte werkwijze en een geoliede machine! Leuk detail, zo vertelt John, is dat op een hete zomerdag een bewoner een emmertje met ijsjes voor de hoveniers liet zakken vanaf de omliggende flat! De samenwerking met Habo en de gemeente Zoetermeer is goed, er is veelvuldig contact en constructief overleg.

Meer weten over het WAP?

Neem vrijblijvend contact op met John van Es,

projectleider

Renovatie & participatie

Half januari is ons team gestart met het renoveren van zes speelplekken binnen gemeente Teylingen: 1 in Sassenheim, 2 in Warmond en 3 in Voorhout. Het renovatieproject nadert zijn voltooiing begin volgende maand.

Plan van aanpak

Gemeente Teylingen besteedde dit project uit en nodigde hiervoor drie partijen uit.

" We zijn trots dat we op basis van een goede prijs en een uitgebreid plan van aanpak zijn geselecteerd voor de uitvoering "

- Projectleider Fred Hoek -

De renovaties omvatten het grotendeels of volledig opschonen van de huidige speelplekken, het plaatsen van nieuwe speeltoestellen en speelaanleidingen, en meer groen in de vorm van beplanting en gras, en gebruik van natuurlijke materialen. “We willen kinderen uitdagen in hun eigen spel door hen te prikkelen met zoveel meer dan alleen een speeltoestel: bijvoorbeeld met een berg takken, een paar grote klauterstenen en een verstopstruik.

  • ontwerp Geestlaan

Participatie

Participatie speelt een belangrijke rol binnen gemeente Teylingen. In het plan van aanpak staat beschreven op welke wijze wij participatie organiseren. Bewoners komen samen in hun eigen leefomgeving. Elkaar leren kennen en ‘samen werken’ vormt een basis voor een prettig en geborgen buurtgevoel.

In de bewonersbrief die HOEK bij iedere speelplek van tevoren verspreidt, nodigt zij bewoners uit om te participeren. In de planning zijn meerdere momenten opgenomen waar zij een helpende hand kunnen bieden. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van plantwerkzaamheden, het leggen van graszoden of het vlechten van een wilgenhut. Een sprekend voorbeeld is de recente participatiezaterdag aan de Geestlaan in Warmond: een prima opkomst met een mooi resultaat na een ochtend samen werken. Komende tijd staan meer participatiedagen in de planning die HOEK met enthousiasme ondersteunt.

krant de Teylinger Geestlaan
bron: de Teylinger: Buurt helpt in speeltuin

Hergebruik

Binnen de speelplekken hergebruiken we vrijkomende materialen van diverse locaties. Denk aan: grond, hout en beplanting.

HOEK brengt de elementen natuurlijk spelen, uitdaging en participatie samen binnen de vernieuwde speelplekken. Aankomend voorjaar kunnen omwonenden genieten van hun speelplek waar zij zelf aan hebben bijgedragen.

Speelplekken in uw omgeving?

Neem vrijblijvend contact op met Fred Hoek,

Projectleider

Tuin kinderopvang SDK

In het Jaar van de Groene Kinderopvang stelt Jeroen Nusteling, directeur-eigenaar SDK Kinderopvang tevreden vast:

" Een groen dagverblijf maakt echt het verschil "

- Jeroen Nusteling - directeur SDK Kinderopvang -

Ook de leidsters zijn een en al enthousiasme over het geheel vernieuwde verblijf en hun werkplek. En niet in de laatste plaats de kinderen die na een periode van verbouwing gelukkig weer volop kunnen spelen en zich uitleven op een geheel nieuwe en uitdagende manier. De gehele locatie van Sam Sam in Dordrecht werd verbouwd waarbij het plein vanzelfsprekend niet kon achterblijven.

Naar een ontwerp van Bureau RIS hebben de hoveniers van HOEK werkelijk iedere m2 aangepakt tot aan het hekwerk en de bestrating aan toe. Sam Sam is een gecombineerde dagopvang én buitenschoolse opvang. Binnen het ontwerp is voor de leeftijdscategorie 0-12 jaar voor elk wat wils, waarbij vanzelfsprekend aandacht is geweest voor de veiligheid.

  • Sam Sam SDK RIS Hoek 1

De foto’s van blije spelende kinderen op het nieuwe plein spreken voor zich met het babyhoekje, een speelse zandplaats, een kruipbuis, een ouderwetse zwengel waterpomp met watergoot waar je heerlijk kunt kledderen met water en zand, et cetera. Op de speelplaats zijn veel verschillende speelondergronden gebruikt om de speeluitdaging en variatie nog groter te maken, zoals schelpenpaden, speelzand, grind, gras, gralux, klinkers en tegels.

Met dank aan Bureau RIS en SDK Kinderopvang voor het gebruik van de foto’s.

Ook een natuurlijk speelplein?

Neem vrijblijvend contact op met Fred Hoek,

projectleider

Natuurlijk wonen in Reigersborg

Hoek Hoveniers heeft het natuurlijk spelen aan in de centrale openbare ruimte van de nieuwe woonwijk Reigersborg Noord in Hoogkarspel verzorgd. Ook verzorgde zij het inzaaien en aanplanten van het wijkgroen.

Het unieke project werd uitgevoerd in opdracht van gemeente Drechterland in samenwerking met ontwikkelaar ZeemanVastgoed. Bijzonder is dat opdrachtgever en ontwikkelaar nu al investeren in groen & spelen, terwijl de wijk nog in aanbouw is. Dit getuigt van visie op duurzaam wonen.

Van ontwerp naar veilige speelaanleiding

Op basis van het ontwerp is Hoek Hoveniers aan de slag gegaan. Een aantal elementen uit het ontwerp zijn verder uitgewerkt, zoals het klim- en klauterparcours
(zie tekening, gemaakt door Joost Vos). Daarna zijn de hoveniers aan de slag gegaan met de bouw van de speelelementen. De schetsen en uitwerkingen worden gebruikt als richtlijn, het geleverde natuurlijke materiaal bepaalt uiteindelijk hoe gedetailleerd het element eruit komt te zien. Creativiteit, technische toepasbaarheid en veiligheid gaan hierbij hand in hand.

parcours

Ruimte voor natuur

Reigersborg Noord onderscheidt zich van andere woonwijken omdat de natuur de ruimte krijgt. Dit geeft de wijk een natuurlijker beeld met een rijkere flora en fauna. Meest opvallend is de groene long in het hart van de wijk. Deze centrale zone in de wijk langs de bestaande waterloop is een park met een ruige, natuurlijke uitstraling waarin groen, water en spelen totaal met elkaar zijn verweven. In het park ligt aan beide kanten van het water een slingerend wandelpad. Je kunt op verschillende manieren de waterloop oversteken, via een touwbrug, een brug van houten stammen en een trekpontje. Het hele park zit vol met uitdagende speelaanleidingen zoals een klim- en klauterparcours, burcht, trapveldje, uitkijktoren, balanceerelementen over het water en voldoende groen om je in te verstoppen. Zitstammen en bankjes om te genieten van het groen zijn verweven in de buitenruimte.

De reacties zijn zeer positief, de natuur krijgt weer de ruimte! Reigersborg Noord is een mooi voorbeeld hoe in de toekomst woonwijken ontwikkeld kunnen worden. De groene openbare ruimte is perfect aangepast aan de wensen van de omwonenden, gebruiksklaar voor de toekomst!

Ook direct groen aanleggen?

Groene speeloase Cronesteyn

(Her-)ontdek de geheel vernieuwde waterspeelplaats Cronesteyn; spelen en recreëren in een groene oase aan de rand van de stad Leiden. De speelplaats is toegankelijk gemaakt voor iedereen en biedt speelpret aan alle leeftijden.

Ontwerp

Een plaatselijk gehouden onderzoek onder de bezoekers van Cronesteyn vormde de basis voor het ontwerp van Designstudio van Ginneken. Een ding werd de ontwerper direct duidelijk: de waterspeelplaats moest blijven! In het nieuwe ontwerp legden zij de nadruk op toegankelijkheid en aantrekkelijk spelen voor iedereen.

Herinrichting | Toegangelijkheid

HOEK startte vorig jaar zomer de herinrichting met de demontage van de bestaande houten goten en ontmanteling van de pompen, met hergebruik van de goede gootdelen. Van de overgebleven houten goten is een brug over de watergoot gemaakt. Deze brug maakt de speelplaats vanaf alle kanten ook bereikbaar voor kinderen of volwassenen met een rolstoel. De drie nieuwe pompen werden gebruiksvriendelijker gemaakt. Het betegelde mozaïekpad geeft minder validen toegang naar de waterpomp met de verhoogde tafel, waaronder een rolstoel past.

  • Cronesteyn kabelbaan

Voor de allerkleinsten een watergoot van beton met keien en een ondiepe poel om te kledderen met zand en een beetje water. Vanaf de nieuwe boomstambanken hebben begeleiders goed toezicht. De wat oudere kinderen vinden hun uitdaging in het klauteren via het stammenpad naar de touwbrug en kabelbaan, of kunnen een verkoelende duik nemen in de zwemvijver.

Groene speeloase voor iedereen!

De kabelbaan op de eilanden is met pontons naar zijn plek gebracht. Het ruimere grasgedeelte rond de speelplek biedt meer recreatieruimte bij de waterspeelplaats voor bijvoorbeeld een picknick. Ook is de ruimte voor het stallen van fietsen uitgebreid. De waterspeelplaats is namelijk het gemakkelijkst te bereiken per fiets!

Interesse in een groene speeloase?

Neem vrijblijvend contact op met Fred Hoek,

projectleider