Groen schoolplein voor leerlingen met fysieke beperking

IVN Natuureducatie, Stichting Sensa en Stichting Orion hebben de handen ineengeslagen. Samen hebben zij plannen ontwikkeld voor een groene buitenruimte bij Drostenburg, die toegankelijk is voor kinderen met een fysieke beperking. HOEK zette haar expertise in om het groene plein te ontwerpen. Dit is één van de eerste toegankelijke natuurlijke pleinen voor leerlingen met een fysieke beperking in Nederland. Op deze groene plek kunnen leerlingen met al hun zintuigen de natuur beleven. Naar verwachting wordt het plein in maart 2023 in gebruik genomen. 

Toegankelijk groen schoolplein

De buitenruimte van Drostenburg bestaat vooral uit stenen en toegankelijke speeltoestellen. Om bij de school meer ruimte te creëren voor beleefbaar groen en natuurlijke duurzame materialen, is maatwerk nodig. De focus komt te liggen op natuurbeleving en -educatie tijdens lestijd. Door de achtergrond van de leerlingen is toegankelijkheid het belangrijkste criterium en daarnaast wordt zintuigelijke natuurbeleving  – voelen, ruiken, proeven – gestimuleerd. Jack Deen, directeur van Drostenburg (Stichting Orion): ‘Ons team heeft al langer de wens om meer de doen met natuur. De tijd is rijp om aan de slag te gaan met het creëren van een groene buitenruimte, zodat onze leerlingen baat kunnen hebben van de positieve effecten van de natuur.’

Natuurbeleving voor leerlingen met een beperking

Steeds meer scholen gaan over op een groen schoolplein. Dit is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speelleeromgeving. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door er buiten te spelen én te leren. Louwra Postma van IVN Natuureducatie is enthousiast over de samenwerking met Drostenburg en Sensa:

" Wij gunnen het ieder kind om op te groeien met natuur. "

- Louwra Postma, IVN -

‘Het is heel bijzonder om te werken aan een groen schoolplein voor kinderen met een beperking. De groene, bloeiende, zintuigenprikkelende plek kan straks als buitenlokaal gebruikt worden.’ De leerlingen gaan helpen met planten van inheemse struiken, lage bomen en mooie bloemen die goed zijn voor insecten. Er komt een voedselbosje met eetbare planten. De paden zijn rolstoelvriendelijk. En het heeft uitdagende educatieve elementen zoals een insectenhotel en moestuinbakken op rolstoelhoogte. Leerkrachten krijgen een training over buitenles en allerlei educatieve materialen. De leerlingen krijgen gastlessen over alles wat er straks leeft in hun ‘buitenlokaal’.

Handen ineen

De groene buitenruimte wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Sensa (Sensa Zorg) en subsidie van Gemeente Amsterdam. Sensa gelooft dat een natuurlijke, groene omgeving helpt om welzijn en gezondheid te ondersteunen. Verschillende partijen werken samen aan de realisatie van het groene schoolplein: Stichting Sensa,  de directie en een werkgroep met enthousiaste  leerkrachten van Drostenburg (Stichting Orion), experts van IVN Natuureducatie, HOEK en ANMEC.

Ook een groen schoolplein ontwerpen en realiseren?

De droom voor ieder kind!

Een nieuwe speelplaats voor Kindcentrum De Droomgaard

In Noord-Holland, Avenhorn, is de realisatie van de locatie voor Kindcentrum De Droomgaard bijna afgerond. Dave, voorman aanleg bij HOEK, neemt je mee over de aangelegde speelplaats. “Op de laatste puntjes na is de speelplaats helemaal klaar. De scholen zijn weer open en de leerlingen maken volop gebruik van de nieuwe speelplaats”. Dat is te zien. Wat een blijheid! Dave voegt eraan toe: “ De leerlingen zijn nieuwsgierig en vragen erop los bij mijn collega’s en mijzelf”.

Van ontwerp tot realisatie

Het HOEK-team is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij het project. “De besprekingen voor ontwerp en inrichting van de buitenruimte zijn begin 2020 gestart en in samenspraak met de school, gemeente Koggenland  en ontwerpbureau Buro B+ , zijn we tot dit ontwerp gekomen” zegt Andries, projectleider bij HOEK hierover. Het hele terrein, inclusief het gebouw, is nieuw. Het terrein is gerealiseerd voor twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang.  Het is een groot project, de buitenruimte is in drie faseringen aangelegd. Dat vraagt afstemming met alle betrokken partijen om de kwaliteit te waarborgen.

Duurzame, uitdagende speelelementen

David, werkvoorbereider bij HOEK, heeft zich net als Dave beziggehouden met de speelplaats voor het Kindcentrum De Droomgaard. David: “Bij de aanleg van de speelplaats is rekening gehouden met duurzame elementen, met aandacht voor natuurlijk spelen, wat te zien is in de diversiteit aan materialen die toegepast zijn in het blote voetenpad, toestellen van Robiniahout, en veel gras op het avontureneiland. De leerlingen kunnen zo op een gave en uitdagende manier buitenspelen. Tegelijkertijd hebben we educatieve elementen verwerkt op de speelplaats”. Denk bijvoorbeeld aan insecten- en wormenhotels, een waterspiraal in de sloot, een buitenlokaal, buiten sporten op het multicourt en irrigatie op zonne-energie. Ook zijn er moestuintjes aangelegd en kunststof grastegels gebruikt. Deze tegels zijn gemaakt van 100% gerecycled huishoudafval om een natuurlijke overgang te creëren van de grijze betontegels naar groen. Een deel van de SDG-15

speeltoestellen is geleverd en geplaatst door Speelmaatje in opdracht van HOEK. Een deel heeft Dave zelf uitgewerkt in de praktische opstellingen, waarbij de veiligheidseisen in acht worden genomen. David: “Soms loopt het net wat anders dan je vooraf in gedachten hebt. Dat komt altijd goed, want Dave is een vakman en oplossingsgericht!”.

De leerlingen kunnen nu volop genieten van het nieuwe terrein met een fantastische speelplaats! Dit sluit naadloos aan op SDG15: leven op het land en SDG4: kwaliteitsonderwijs.

Vragen over deze speelplaats?

Neem vrijblijvend contact op met Andries van Rooijen,

projectleider

Samenwerking tuin Oegstgeest

Een prachtige tuin in Oegstgeest nadert het moment van oplevering.

De laatste bomen, waaronder een zuilvormige Haagbeuk, zijn geplant. Het project ving aan in juni 2017 naar een ontwerp van Mirella Schout van De Tuinfabriek.

Aansprekend ontwerp

Het kindvriendelijke ontwerp met vloeiende lijnen biedt voldoende privacy. De ontwerper paste veel groen toe, om zo de wereld weer een beetje groener te maken. De boomhut met glijbaan is naast de overkapping van Rhombus houten delen geplaatst. De schutting is van dezelfde houtsoort wat rust geeft binnen het geheel. De zichtlijnen vanuit het huis, door de grote raampartij, versterken de tuinbeleving en verbinden ‘buiten’ met ‘binnen’.

  • Boomhut in aanbouw

Uitvoering

HOEK verzorgde de gehele uitvoering, van technische vertaling van het ontwerp, de benodigde materialen, tot de complete aanleg. De wens van de klant staat bij HOEK altijd centraal. Zo werden de bomen, zoals de Quercus Ilex (Steeneik), door de klant persoonlijk uitgezocht bij Ebben Boomkwekers. Met de keuze voor volwassen bomen werd het volgroeide eindbeeld direct bereikt.

Uiteenlopende facetten kwamen bij deze tuinaanleg aan de orde van het uitwerken van het beplantingsplan en metselen van een tuinmuur, tot het installeren van tuinverlichting en het snoeien van bestaande struiken. De tuin is naar tevredenheid aangelegd en gereed voor haar winterslaap. In het voorjaar zal de tuin langzaam ontwaken en haar ware vormen en kleuren tentoonstellen.

 

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met John van Es,

Projectleider

Renovatie tuin aan de Zeereep

oktober 2017

Het Raamwerk diende via de Beursvloer, een ontmoetingsplaats voor maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, een verzoek in voor een nieuw ontwerp voor de tuin van cliënten aan de Zeereep in Noordwijkerhout. HOEK pakte dit verzoek op en tekende het tuinontwerp met plezier in. In samenwerking met andere bedrijven voerde zij, met beperkte middelen, het ontwerp uit.

Groen & gezondheid

HOEK ondersteunt het gedachtegoed dat groen in en rondom zorgcomplexen goed is voor het klimaat binnen en buiten. Groen heeft een positief effect op de gemoedstoestand en het algehele welbevinden van de cliënten, medewerkers en bezoekers. Lees hier meer over de relatie groen en gezondheid.

Renovatie

De woning aan de Zeereep maakt deel uit van het cluster Intensieve Zorg Complex van het Raamwerk. De verouderde tuin was niet meer representatief en niet goed toegankelijk voor de cliënten. Zo waren paden slecht begaanbaar voor rolstoelen en het groen was overwoekerd met onkruid. Tijd voor een grondige renovatie!

Samen aan de slag

Tuin raamwerk

HOEK stak de handen uit de mouwen: snoeiwerkzaamheden, verwijderen van oude tegels, leggen van nieuwe tegels met medewerking van Meeuwenoord Steengoed, aanleg van een royaal terras met ruim voldoende plek voor rolstoelen en bedden, nieuwe aanplant van kleurige en geurende beplanting voor een optimale tuinbeleving, kunstgras onder de schommel. Vanuit de woning is nu ook beter zicht op het vernieuwde groen zodat de cliënten alle seizoenen kunnen meebeleven.

Tevreden

" De cliënten zijn super blij "

- begeleidster Raamwerk Sharon Jans -

Wij zijn super tevreden met het werk van hovenier David, een zeer vriendelijke en meedenkende man. Ook met de tuin zijn wij erg blij, wij moeten de tuin nog wel verder aankleden, wat goed gaat komen! Ik ben tot nu toe zeer blij en trots!” De tuin zal in het voorjaar nog feestelijk worden geopend voor de bewoners. De tuin heeft weer een duidelijke functie gekregen voor zowel cliënten als medewerkers: Een groene zorg- en werkomgeving. De vernieuwing geeft direct verdere spin-off; een vrijwilliger voor het onderhoud heeft zich al gemeld!

HOEK bedankt iedereen die deze geslaagde actie mede heeft mogelijk gemaakt. In het bijzonder Meeuwenoord Steengoed die tegen een sterk gereduceerd tarief de bestratingsmaterialen heeft geleverd. En bovenal wensen we alle cliënten en hun begeleiders veel tuinplezier!

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met John van Es ,

Projectleider